muzsaOlvass bele a könyvbe!

Miről szól a Múzsa?

Éva pultoslány. Élete csőd: párkapcsolata tönkrement, minden barátjának tartozik, anyjával csak veszekszik, főnöke egy szemét alak, és persze a munkáját is utálja. Még mielőtt azonban végleg belefulladna a totális kilátástalanságba, szóba elegyedik a kávézó egyik vendégével.

A beszélgetések napról-napra különösebbé válnak, és Éva egyszer csak ráeszmél lassú „fuldoklásának” megdöbbentő okára…

A furcsa idegen a legkevésbé sem tesz csodát, ám az eszmecserék hatására Éva mégis elkezdi másként látni a világot – benne saját magát –, és olyan képességeket fedez fel magában, amelyeknek korábban a létezéséről sem tudott…


– Nem tudom… azt sem tudom, hogy hogyan szerezhetnék más munkát. Nekem az ismerőseim soha semmi ilyesmiről nem szoktak szólni.
– Figyelj csak, Éva, képzeld el, hogy segítségre van szükséged, mondjuk, költözöl, és dobozokba kell pakolnod rengeteg holmit. Van két barátod, az egyik pesszimista és panaszkodós, a másik viszont optimista és viccelődős. Melyiket hívnád el, hogy segítsen pakolni? A panaszkodóst vagy a jókedvűt?
– Persze hogy az utóbbit.
– Ez az oka annak, hogy ha búvalbélelt vagy, akkor inkább kevesebbet akarnak veled találkozni, kerülnek az emberek, és így elkerülnek az új lehetőségek is. Te kit ajánlanál egy barátodnak, amikor új munkatársat keres? Az optimista ismerősödet, vagy a pesszimistát, még akkor is, ha annak nagy szüksége van rá? Hiába van jó szíved, motoszkál benned az érzés, hogy nem akarod magad leégetni azzal, hogy olyan embert ajánlasz be, aki aztán elrontja mások hangulatát. Ha szeretnéd, hogy a barátaid segítsenek neked munkát találni, akkor ne azt mondd nekik, hogy le vagy égve és kétségbe vagy esve, és ezért muszáj munkát találnod. Hanem azt, hogy tele vagy energiával, és le szeretnéd vezetni valahol. Hazudni nem érdemes, de valami pozitív aspektusa nyilván csak van az életednek. Ha szereted a gyerekeket, akkor mondd azt nekik, hogy imádod a gyerekeket, és velük akarsz foglalkozni a szabadidődben. Szóval? Hajlandó vagy mindezt megtenni?
– De hát ez így nagyon nehéz! Hogy ennyit kell érte tenni, azt egyszerűen nem hiszem el!
– Nézd, Éva! Ha a boldogság könnyű lenne, akkor mindenki boldog volna. De nem az. Meg kell érte dolgozni. Nem elég elolvasni, mondjuk, néhány könyvet, hanem tenni is kell érte. Így tudod kiérdemelni. Ugyanazért vágyunk a boldogságra, mint a drága autóra: mert ritka, mert az egy „prémium” dolog, mert azt látjuk, hogy kevés van belőle. Nem hever csak úgy az utcán. Keveseknek adatik meg hosszú távon, ezért mindannyian vágyunk arra, hogy ezek közé a kevesek közé tartozzunk. De ennek ára van, amit meg kell fizetni. Dolgozni kell érte. Ismétlem: ha ez könnyű lenne, mindenki boldog volna, és akkor a boldogságot nem kutatná-keresné senki sem.
– De boldogságot nem lehet pénzért venni, ezt mondtad a múltkor.
– Így van. Az ár nem pénz, hanem például olyan dolgok, hogy lemondasz néhány elvedről, néhány vágyadról, néhány gondolatodról, és elsajátítasz újakat. Egy ismert pszichológus és népszerű író sok előadásában hallottam már amint azt mondja: az evolúció nem tervez, hanem gányol. Azaz körülbelül arról van szó, hogy mindenféle molekulák véletlenszerűen összekerülnek valamiféle rendszerbe, és az vagy működik, vagy nem. Mondjuk egycsillió ilyen kísérletből működik három, és az jó arány. Ugyanez a helyzet a fejedben is: beleszületsz egy miliőbe, egy családba, olvasol könyveket, tanulsz a tanáraidtól, beszélgetsz a kocsmában ismeretlenekkel. Szert teszel évek alatt egy halom gondolatra, lényegében véletlenszerűen, ezek pedig – mint a molekulák – összeállnak valamiféle rendszerré a fejedben. Aztán ez vagy működik, vagy nem. Ha boldog vagy: működött. Ha boldogtalan: akkor peched volt. Egycsillió ilyenből működik három, az jó arány. Na most a trükk az, hogy neked a biológiai evolúcióval ellentétben nem kell évmilliókat várnod arra, hogy jelentős előrelépés történjen az életedben. Válaszd a pattintós módszert: nézd meg, mi az, ami a boldog, a sikeres emberek fejében van, és másold le. Rakd össze a gondolatokat, alapelveket, vágyakat úgy, ahogyan ők. Építkezz azokból, amiből ők. Rájöhetsz arra, hogy nemcsak véletlenszerűen válogathatod össze a gondolatokat a fejedbe, hanem célzottan is. Felgyorsíthatod a folyamatot olyan sebességre, amiről nem is álmodtál. Bonyolultan hangzik? Nehéznek? Lehetetlennek?
– Nem. Azt hiszem. És milyen gondolat az, amitől több pénzem lesz?